Quantcast
Channel: opleiden – Willem E.A.J. Scheepers, Universitair docent Strategisch HR®M, Auteur & Organisatie Ontwikkelaar @ VirtualBusinessConsultant.eu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

SER: Nu investeren in leren en ontwikkelen!

$
0
0

In ongeveer 75 procent van de gevallen loont het voor een organisatie om een werknemer bij te scholen, maar slechts weinig werkgevers doen dit systematisch.

Tegelijkertijd met het verschijnen van het rapport ‘Leren en ontwikkelen en de bijdrage aan van-werk-naar-werk‘ bij de Sociaal Economische Raad (SER), komt McKinsey met hun rapport met de titel ‘The economic case for reskilling in the UK: How employers can thrive by boosting workers’ skills‘. Uit dat rapport komt bovenstaand citaat. Wat voor the UK opgaat, gaat ook op voor ons land nl. ‘Investeren in Leren en Ontwikkelen Loont!’. Voor wie dat, die iig hier terechtkomt, nog niet wist…..

In een tijd van disruptie (NB: robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie c.s.) op de werkvloer was (voor veel bedrijven ‘is’) investeren in de vaardigheden van medewerkers al een noodzaak, nu de coronapandemie daar ook nog eens ‘overheen komt’, lijkt de noodzaak aan de vooravond te staan van een crisis op de werkvloer.

Over recent years, trends such as digitisation have widened the skills gap—the distance between actual and required skills—in UK organisations. The COVID-19 crisis is extending this gap, making more urgent the question of how to bridge it.

Aldus McKinsey.

Het aantal mensen zonder werk is in korte tijd schrikbarend gestegen en zal naar verwachting nog verder toenemen. Om dit tegen te gaan is opleiding voor werkenden en (nog) niet werkenden cruciaal.

Aldus de SER.

Samengevoegd merken beiden op dat het gebruik van disruptieve technologie, inclusief digitalisering en automatisering, en andere wereldwijde megatrends zoals de vergrijzing van de beroepsbevolking maar ook Covid-19, de vaardigheden van medewerkers (maar eventueel ook van robotica…) waaraan organisaties/werkgevers behoeften hebben, radicaal veranderd.

Om deze uitdaging op te pakken refereert de SER aan het vorig jaar door de overheid geïntroduceerde ‘Leven Lang Ontwikkelen’ programma (NB; de opvolger van het mislukte, in 2005 geïntroduceerde, ‘Leven Lang Leren programma’; ‘what’s in a name‘.) en roept op tot ACTIE!

De SER roept alle partijen op om gebruik te maken van alle mooie initiatieven en klaar te staan om mensen van werk (en werkloosheid) naar werk te begeleiden.

Met de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen heeft de SER een groot aantal veelbelovende projecten in kaart gebracht en in een netwerk verbonden. Met specifieke thema’s, die problematiek aanpakken die voor vele partijen belangrijk zijn, worden de activiteiten ondersteunt.

(….) Dit maakt de toegang tot ander werk makkelijker en geeft meer inzicht in eventueel noodzakelijke aanvullende scholing.

De actie tot gericht investeren in medewerkers ligt deze keer toch echt bij de werkgevers, niet (meer) bij de overheid, maar ook bij hun medewerkers: jezelf niet meer continue ontwikkelen is idd geen optie meer, niet alleen niet voor jezelf, ook niet voor economie en welvaartsstaat.

‘Een Leven Lang Ontwikkelen, maar hoe dan?’, vraag je jezelf als werkgever af? M.b.v. een Strategisch HR(R)M beleid.

Willem E.A.J. Scheepers, organisatie ontwikkelaar en docent Strategisch H(R)RM  resp. auteur van het zojuist verschenen boek Managen en Leiden Pre-Corona, over Leren (en Afleren).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

Latest Images





Latest Images